Olimpiada națională de limba și literatura română, etapa județeană 2025

Precizări privind organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei naționale de limba și literatura română - etapa județeană 2025

     Având în vedere Calendarul olimpiadelor şcolare nr. 24184/2/15.01.2025, etapa județeană a OLIMPIADEI NAȚIONALE DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ - liceu și gimnaziu – va avea loc în data de 14 martie 2025, începând cu ora 13:30, în următoarele centre de concurs:

  • Gimnaziu - Școala Gimnazială „Al.Colfescu” Alexandria
  • Liceu - Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat” Alexandria

     Se recomandă ca elevii să fie prezenți la centrul de concurs în intervalul 12:30 -13:00.
     Accesul elevilor în sală este permis până în momentul distribuirii subiectelor și se va face pe baza carnetelor de elev vizate la zi, cărților de identitate sau certificatelor de naștere.

     OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, gimnaziu și liceu, se desfășoară în conformitate cu:

  • Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, aprobate prin ordinul dae ministru nr. 3035/2012, cu modificările și completările ulterioare, numită în continuare Metodologie-cadru.;
  • Regulamentul specific privind organizarea și desfăşurarea olimpiadei naționale de limba și literatura română – clasele V-VIII– Nr. 24410/23.01.2025;
  • Regulamentul specific privind organizarea şi desfășurarea olimpiadei naționale de limba şi literatura română - clasele IX—XII - Nr. 24411/23.01.2025.

PROBELE OLIMPIADEI ȘI STRUCTURA SUBIECTELOR

  • Art.8 (1) La toate etapele Olimpiadei, timpul de lucru pentru proba scrisă este de trei ore.
  • (4) La niciuna dintre etapele Olimpiadei, nu le este permis elevilor participanți să părăsească sala având asupra lor subiectele de la probele de concurs.

NORMA DE REPREZENTARE

  • Art.5 (1) La etapa naţională a Olimpiadei, participă câte un elev/an de studiu din fiecare județ/sector al municipiului București, primul în ierarhia clasei la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut de regulament.
  • (3) Pentru a participa la etapa naţională a Olimpiadei, participanţii trebuie să obţină la etapa județeană/a sectoarelor municipiului București un rezultat de cel puţin 85 de puncte.

DEPUNEREA ȘI SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR

  • Art.21 (2) La nicio etapă a Olimpiadei, nu se admite depunerea contestaţiei de către o altă persoană (părinte, profesor însoțitor, coleg etc.), în absența elevului în cauză.

REZULTATE Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață” – clasele V-XII, etapa județeană 2025

Rezultate inițiale (înainte de contestații)

 

 


  • Eventualele contestații la etapa județeană a OLIMPIADEI „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” se depun marți, 11.03.2025, în intervalul orar 10.00-13.00, la secretariatul centrelor de concurs, conform Regulamentului.

Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață” - clasele V-XII, etapa județeană 2025

Precizări privind Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață” – clasele V-XII, etapa județeană 2025

     Etapa județeană a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”– clasele V-XII se va desfășura în data de 09 martie 2025, conform Eratei nr. 24684/03.02.2025 la Calendarul olimpiadelor şcolare nr. 24184/2/15.01.2025, începând cu ora 10, în următoarele centre de concurs:

  • Gimnaziu - Școala Gimnazială Nr.7 Alexandria
  • Liceu - Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Alexandria,

     Accesul elevilor în săli va fi în intervalul 9:00 – 9:30. Elevii vor avea asupra lor carnetele de elev vizate la zi, cărțile de identitate/certificatele de naștere.

     Olimpiada se desfășoară pe patru niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură și media dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale, după cum urmează:

Gimnaziu

  • nivelul 1 – clasele a V-a și a VI-a;
  • nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a;

Liceu

  • nivelul 1 − clasele a IX-a și a X-a;
  • nivelul 2 − clasele a XI-a și a XII-a.

PROBA OLIMPIADEI

     Proba A, obligatorie – probă scrisă, susținută la toate etapele. Timpul de lucru este de 3 ore.

CALIFICAREA

     Conform Regulamentelor specifice de organizare şi desfășurare a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață” – clasele V-XII, calificarea la etapa superioară a competiției este condiționată de obținerea a minimum 50 de puncte.

DEPUNEREA ȘI SOLUȚIONAREA CONTESTAȚIILOR

  • La etapele Olimpiadei, candidaţii pot contesta numai punctajul obţinut la proba scrisă, depunând cerere de reevaluare a lucrării scrise în intervalul de timp anunțat la afișarea rezultatelor inițiale.
  • Dreptul la contestație are ca obiect exclusiv propria lucrare/propriul rezultat.
  • La nicio etapă a Olimpiadei, nu se admite depunerea contestaţiei de către o altă persoană (părinte, profesor însoțitor, coleg etc.), în absența elevului în cauză.
  • Contestațiile se depun la centrul de concurs la care elevul a susținut proba scrisă.

Regulamente specifice

Precizări privind organizarea şi desfășurarea OLIMPIADEI NAȚIONALE DE LINGVISTICĂ „SOLOMON MARCUS” - clasele V-XII, etapa județeană - 2025

     Etapa județeană / a sectoarelor municipiului București a Olimpiadei naționale de lingvistică „Solomon Marcus” (clasele V-XII) se va desfășura sâmbătă, 01 februarie 2025, începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic “Al. Ghica”  Alexandria, în conformitate cu prevederile Regulamentului  specific privind organizarea şi desfășurarea Olimpiadei naționale de lingvistică „Solomon Marcus” (clasele V-XII) − Nr. 24202/16.01.2025.

Olimpiada cuprinde două secțiuni:

1. Secţiunea de EXERCIȚIU – pentru elevii din învățământul secundar inferior (clasele gimnaziale), astfel:
- categoria A: elevii din clasele V-VI;
- categoria B: elevii din clasele VII-VIII.
 
2. Secţiunea de PERFORMANŢĂ – pentru elevii din învățământul secundar superior (clasele IX – XII).

     Proba de la etapa județeană/a sectoarelor municipiului București va fi structurată astfel:

  • Elevii de la secțiunea EXERCIȚIU (categoriile A și B) vor avea de rezolvat 3 probleme în 3 ore. 
  • Elevii de la secțiunea PERFORMANȚĂ vor avea de rezolvat 3 probleme în 4 ore.

     Timpul alocat pentru introducerea răspunsurilor în formularul online, conform instrucțiunilor primite din partea grupului de lucru al comisiei centrale, este de 30 de minute.

     Elevii trebuie să fie prezenți în centrul de concurs la ora 09.30.

     Accesul participanților în săli este permis până în momentul distribuirii subiectelor.

     La toate etapele Olimpiadei, elevii participanţi se vor prezenta la concurs având asupra lor carnetul de elev cu fotografie, vizat pe anul şcolar în curs sau actul de identitate.

REZULTATE Olimpiada națională „Lectura ca abilitate de viață” – clasele V-XII, etapa județeană 2024

Rezultate finale

 

 


Rezultate inițiale (înainte de contestații)

 

 


  • Eventualele contestații la etapa județeană a OLIMPIADEI „LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ” se depun luni, 18.03.2024, în intervalul orar 9.00-11.00, la secretariatul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Roșiorii de Vede, conform Regulamentului.